Skip to main content
-A +A

Miercuri, 20 Iunie 2018

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/gbvro/public_html/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/gbvro/public_html/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler_argument::init(&$view, &$options) in /home/gbvro/public_html/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.
Miercuri, 20 Iunie 2018

Pentru orice lucru este o vreme și pentru orice ocupație un timp sub ceruri: … un timp pentru a iubi și un timp pentru a urî.
Eclesiastul 3.1,8

Eclesiastul și creștinul

Este ușor de înțeles că, pentru creștin, există „un timp pentru a iubi“. Dragostea este dovada vieții noi în cel credincios, așa cum Ioan spune: „Știm că am trecut din moarte la viață, pentru că îi iubim pe frați“ (1 Ioan 3.14). Domnul Isus, înainte de a suferi, le-a dat ucenicilor o poruncă nouă: „Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții“ (Ioan 13.34). Porunca de a-l iubi pe aproapele nu era nouă, ci se găsea deja în Vechiul Testament. Însă măsura după care cel credincios trebuia să iubească era nouă și mult mai înaltă: „Cum v-am iubit Eu“. Dragostea Domnului pentru ai Săi este măsura pentru dragostea noastră. Când Ioan a scris epistolele sale, porunca nu mai era nouă, așa că a scris: „Pentru că acesta este mesajul pe care l-ați auzit de la început, să ne iubim unii pe alții“ (1 Ioan 3.11). „De la început“ înseamnă, în epistola lui Ioan, de la timpul în care Domnul a fost aici pe pământ și dăduse această poruncă celor ai Săi.

Există însă cu adevărat un „un timp pentru a urî“ pentru cel credincios? Să privim la următoarele pasaje din Noul Testament: „Dar ai aceasta, că urăști faptele nicolaiților, pe care și Eu le urăsc“ (Apocalipsa 2.6); „iar pe alții salvați-i cu teamă, smulgându-i din foc, urând chiar cămașa pătată de carne“ (Iuda 23). Dacă citim aceste pasaje cu atenție, descoperim că nu suntem chemați să urâm persoanele (aceasta este diferența față de Vechiul Testament – vedeți Psalmul 139.21,22), ci că trebuie să urâm ceea ce Dumnezeu urăște: păcatul. Nu suntem noi în pericolul de a ne obișnui în societate cu lucruri pe care Cuvântul lui Dumnezeu le numește păcate? Să-i iubim pe păcătoși, dar să urâm păcatul!