Skip to main content
-A +A

Duminică, 13 Ianuarie 2013

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/gbvro/public_html/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/gbvro/public_html/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler_argument::init(&$view, &$options) in /home/gbvro/public_html/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.
Duminică, 13 Ianuarie 2013

Pentru ca acest gând să fie în voi, care era şi în Hristos Isus: Care … S-a smerit pe Sine, făcându-Se ascultător până la moarte.
Filipeni 2.5,8

În acest pasaj, apostolul ni-L pune înainte pe Hristos ca Model desăvârşit pentru smerenia Sa, în călătoria Sa uimitoare din gloria Divinităţii până la ruşinea crucii. Forţa acestui pasaj este aceea de a prezenta nu calea de coborâre pe care a străbătut-o, ci felul smerit de a gândi care L-a caracterizat pe Domnul nostru pe acest drum.

El este prezentat mai întâi ca „fiind în chip de Dumnezeu“ (versetul 6). Încă de pe când era în chip de Dumnezeu, gândul Său s-a îndreptat spre a-i sluji pe alţii, fără a Se gândi la Sine sau la reputaţia Sa. El „S-a golit pe Sine Însuşi“, fără însă a înceta să fie Dumnezeu, „făcându-Se în asemănarea oamenilor [luându-Şi locul în asemănarea oamenilor]“. Aceasta implică, cu siguranţă, umanitate în tot ce înseamnă ea – duh, suflet şi trup.

În continuare, felul Său smerit de a gândi a fost arătat atunci când a luat „un chip de rob“ (versetul 7) – nu de înger, ci de om. Deşi, conform standardelor umane, El era „special“, nu S-a înălţat pe Sine, aşa cum Îl îndemnau fraţii Săi, nici nu Şi-a arătat puterea pentru a Se face cunoscut (Ioan 7.3,4), ci, în schimb, S-a smerit pe Sine.

Mai departe ne este amintit cum El Şi-a arătat smerenia atunci când a lăsat deoparte voia Sa, pentru a face voia Altuia. Făcând astfel, a fost „ascultător până la moarte“, până la cea mai dispreţuită moarte care există: „Moarte de cruce“. Nu doar că Şi-a dat viaţa, dar şi reputaţia Sa printre oameni a suferit: „A fost pus în rândul celor fărădelege“ (Isaia 53.12).

Fie ca inimile noastre să fie încă o dată mişcate. Scopul acestui pasaj este pur şi simplu să ne pună înainte exemplul pe care Hristos ni l-a lăsat, pentru ca noi să Îl urmăm pe El.

O, minunat ceas când Tu, Mântuitorule,

Egal cu Dumnezeul veşnic,

Te-ai coborât sub păcatele noastre

Şi ai vărsat sângele Tău preţios pentru noi!