Skip to main content
-A +A

Luni, 7 Februarie 2011

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/gbvro/public_html/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/gbvro/public_html/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of date_api_argument_handler::init() should be compatible with views_handler_argument::init(&$view, &$options) in /home/gbvro/public_html/modules/date/includes/date_api_argument_handler.inc on line 398.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/gbvro/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/gbvro/public_html/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.
Luni, 7 Februarie 2011

Şi către om a zis: „Iată, temerea de Domnul, aceasta este înţelepciune; şi depărtarea de rău este pricepere!“.
Iov 28.28

Cât de important este acest mesaj pentru omenire! Şi totuşi atât de puţini se gândesc la el, şi cu atât mai puţini îl primesc în adâncul inimii lor. El are o parte pozitivă, „temerea de Domnul, aceasta este înţelepciune“. Temerea de Domnul nu înseamnă frică sau groază, ci respect pentru măreţia Sa, pentru puterea Sa, pentru adevărul Său, care sunt toate mai presus de tot ceea ce şi-ar putea imagina omul. Măreţia Sa, care inspiră teamă şi respect, cere ca orice creatură să-I dea Lui un loc infinit mai mare decât oricui altcuiva. Într-adevăr, este înţelept să procedezi aşa, pentru că înţelepciune înseamnă a şti cum să aplici cunoştinţa. Dacă Îl cunoaştem pe Domnul, ar trebui să „sfinţim în inimile noastre pe Hristos ca Domn“ (1 Petru 3.15), adică să-L aşezăm pe El pe locul cel mai înalt, doar pe El singur.

Dar mesajul are şi o latură negativă: „depărtarea de rău este pricepere“. Priceperea înseamnă a înţelege sau a percepe corect ceea ce şti. Cât de mulţi duc lipsă de această pricepere! În general credincioşii sunt de acord că ar trebui să ne abţinem de la rău, şi totuşi mulţi credincioşi nu înţeleg pericolul de a se identifica cu principii rele sau cu oameni răi. 2 Timotei 2.19 ne spune: „Oricine rosteşte Numele Domnului să se depărteze de nedreptate!“. Adică nu doar să nu se implice în a face nedreptatea, ci să se depărteze de ea. Acelaşi cuvânt grecesc folosit aici pentru a se depărta este întâlnit şi în Luca 13.27: „Depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi lucrătorii nedreptăţii“. Deci sensul său este de a părăsi cu totul. Iosafat a fost un împărat evlavios, care L-a onorat cu înţelepciune pe Domnul, dar căruia i-a lipsit priceperea atunci când s-a aliat cu Ahab, un împărat nelegiuit, şi Domnul a trebuit să-l mustre pentru aceasta. „Iehu … văzătorul … a zis împăratului Iosafat: „Să ajuţi tu pe cel rău şi să iubeşti tu pe cei care urăsc pe Domnul? De aceea este mânie de la Domnul peste tine“ (2 Cronici 19.2).